Weganizm a uprawianie sportu- czy się wykluczają?

Weganizm a uprawianie sportu- czy się wykluczają?

Redakcja

2016-09-06

brak komentarzy

Czy zbilansowana dieta wegańska oraz aktywne trenowanie sportu się wykluczają? Według ostatnich doniesień badawczych pełnowartościowa dieta zaplanowana tylko z elementów diety pochodzenia roślinnego dostarczy wszystkiego, czego potrzebujesz, by czuć się prawidłowo oraz posiadać siłę do aktywnych treningów.

Dieta wegańska dla odżywczych: ile spożyć białka?

Ludzie na kuracji wegańskiej są w stanie pokryć zapotrzebowanie ciała na białko, jedząc wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego. POrównując do metody osób nie trenujących sportu, ilość każdego dnia zjadanego białka może być dodatkowo większa u osób aktywnych fizycznie do 1,2-1,4 g/kg masy na 24 h. Białko służy odbudowie zniszczonych tkanek w trakcie trudu i sprawia zwiększenie siły oraz wzrost wagi w razie długich ćwiczeń.

Zbilansowana dieta wegańska dla odżywczych: węglowodany

Cukry to najefektywniejsze paliwo energii dla trenujących wegan. Są one magazynowane w mięśniach oraz wątrobie w formie glikogenu. W trakcie trudu, początkowo eksploatowana jest dokładnie glukoza, znajdująca się w krwioobiegu, zaś w kwestii jej braku, organizm sięga do rezerw. Istotne okazuje się więc dostarczenie ciału właściwej ilości cukrów.

Dieta wegańska dla odżywczych: witaminy

Aktywni weganie nie powinni mieć trudu z niedostatkami witamin. Dieta bogata w jarzyny oraz świeże owoce dostarcza ich max ilość. Kuracja dietetyczna wegańska jest także kopalnią przeciwutleniaczy, które posiadają korzystny wpływ na organizm sportowca: uchronią bezpośrednio przed wpływem wolnych rodników, których bywa dużo więcej, gdy żyjemy na sportowo, bo treningi uruchamiają efekt utleniania generujący ich tworzenie się.

Zobacz też, z czego powinna się skłądać dieta mężczyzny uprawiającego sport

Kuracja dietetyczna wegańska dla aktywnych: wapń oraz żelazo

Weganie-sportowcy powinni zadbać głównie o włączenie do kuracji odchudzającej czynników posiadających w składzie wapń oraz żelazo, bo ich braki oddziałują na pogorszenie działania organizmu sportowca. Nazbyt niskie nasycenie żelaza organizmie sprawia błyskawiczne męczenie się w czasie długich treningów ruchowych i zmniejszenie siły. Dobrym bogactwem żelaza okazuje się: soczewica, fasola biała oraz czerwona, soja, tofu, ciecierzyca, pestki dyni, suszone morele.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieOdchudzanieTreningi