Czar w kuchni – orzeźwiające napoje

Czar w kuchni – orzeźwiające napoje

Redakcja

2016-07-27

brak komentarzy

Przed nami kolejny ciepły weekend. Zamiast kupować niezdrowe napoje i soki, spróbuj wyczarować w swojej kuchni ciekawe, orzeźwiające napoje.

 

Możliwości jest dużo. Sięgnij po sezonowe owoce, dodaj wodę gazowaną, smakową herbatę lub sorbet.

Oto kilka naszych propozycji.
Niektóre napoje nie tylko służą ugaszeniu pragnienia, ale również mogą mieć dodatkowe właściwości, posiadając różnie witaminy i minerały. Szukając ciekawej propozycji dla siebie z pewnością warto zajrzeć do  sekcji NAPOJE (https://www.biobrain.pl/napoje), gdzie znaleźć można soki, napoje, wody, a także inne płynne propozycje.

 

Osoby borykające się z nietolerancją glutenu mają utrudniony dostęp do dobrych piw, gdyż większość piw na rynku zawiera większą bądź mniejszą ilość glutenu. Z myślą o tych osobach, niektóre browary wypuszczają piwa bezglutenowe, bądź takie o zaniżonej ilości białek roślinnych. Piwa bezglutenowe nie różnią się niczym szczególnym od wersji glutenowych. Cechuje je ta sama konsystencja. Smaki i aromaty, które można w nich odnaleźć, są takie same jak w „normalnych” piwach. Bez ubytku na jakości, osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, mogą napić się więc dobrego piwa.
Dla takich koneserów napoi chmielowych szczególnie polecamy piwo bez alkoholu, jak również piwo bezglutenowe.

 

Jednak to nie wszystko, znaleźć możecie również eliksir długowieczności zwany też eliksirem życia, a dokładniej Napój z kombuchy. Kombucha Tea, Kombucza, SCOBY, Manchurian Tea, Kargasok Tea, Tea Kvass, Tea Fungus, hainyj grib (ros.) – nazw ma wiele, a po naszemu grzybek herbaciany. Grzybek herbaciany służy do sporządzenia, w procesie fermentacji, probiotyku na bazie herbaty. Kombucza jest orzeźwiającym, lekko gazowanym napojem o słodko-kwaśnym smaku.

 

Stanowi świetną alternatywę dla napakowanych cukrem kupnych napojów gazowanych.

 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie